Savršena ljetna panna cotta

Ovu panna cottu samo dovoljno ohladite i tako ledenu poslužite s omiljenim pekmezom. Mi smo naš dobili od kolege Gorana koji se bavi uzgojem ovog neobičnog bobičastog voća sličnog borovnici, ali intenzivnijeg okusa i mirisa. Haskap je vrlo zdravo bobičasto voće kojeg još nazivaju kamčatska ili sibirska borovnica.

Panna cotta s Goranovim pekmezom od haskapa:

    500 ml slatkog vrhnja
    1 vrećica želatine u prahu
    150 ml mlijeka
    2 žlice šećera u prahu
    1 mahuna vanilije
    domaći džem od haskapa

Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu i sjemenke vanilije. Stavite na laganu vatru i kada zavrije, kuhajte još 15-ak minuta. U međuvremenu želatinu namočite s nekoliko žlica vode ili mlijeka i pustite 10-ak minuta da nabubri. Kada je vrhnje kuhano, umiješajte u njega želatinu pa je uz miješanje otopite u vrhnju. Smjesu prelijte u kalupe prethodno namočene vodom. Rashladite je na sobnoj temperaturi i potom prebacite u hladnjak da se stisne do kraja. Servirajte sa žličicom pekmeza od haskapa i svježim borovnicama.

Originalni recept pročitajte na Dobroj hrani.