Minerali i vitamini

Naše tijelo ne može pravilno funkcionirati bez zadovoljavanja dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Voće i povrće u pravilu su odličan izvor ovih nutrijenata, a haskap obiluje mnogim mineralima i vitaminima. Pogledajte koliko se zdravlja nalazi u samo 100 grama haskapa:

Kalij (K) – 190mg na 100g
Među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

Kalcij (Ca) – 38mg na 100g
Kalcij ima važnu ulogu u izgradnji zuba i kostiju (99% kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima). Preostalih 1% kalcija sudjeluje u važnim fiziološkim procesima u organizmu (mišićna kontrakcija, otkucaji srca, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih podražaja.

Fosfor (P) – 25mg na 100g
Sudjeluje u gotovo svakoj biokemijskoj reakciji, održava normalnu pH vrijednost (kiselost) organizma i nužan je za proizvodnju energije. Potreban je za rast i razvoj svih tjelesnih stanica, i sastavni je dio našeg genetskog koda.

Željezo (Fe) – 0,6mg na 100g
Najveći postotak željeza u tijelu nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), i to u onom njihovom dijelu koji je odgovoran za opskrbu kisikom. Nedostaje li u krvi željeza, poremetit će se opskrba tijela kisikom, pa će čovjek osjećati umor, slabost, razdražljivost, tromost, glavobolje.
Osim nabrojanih minerala, haskap sadrži i bakar, cink, magnezij, mangan te ostale korisne nutrijente tako potrebne i tako korisne našem zdravlju.

Vitamin E (alfa-tokoferol) – 1,1mg na 100g
Masti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stjenkama krvnih žila, pa tako sprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin E prirodni je borac protiv raka.

Vitamin C – 44mg na 100g
Svima je poznata korisnost ovog vitamina. Napunite li šaku haskapom i pojedete ga kao međuobrok, zadovoljit ćete trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Tu su i ostali vitamini – A, B1, B2, B6, pantotenska kiselina ili B5, nijacin (B3), folna kiselina (B9)…

Sve u svemu – haskap je voće koje zaslužuje mjesto na svakom stolu i u svačijoj prehrani, pogotovo kod najmlađih, starijih i svih onih kojima je stalo do zdravlja.

Izvor: http://slism.com/calorie/107104/

photo-1468648746436-83fc69277650