Japanska tajna dugovječnosti

Haskap je japansko ime za jedinstvenu biljku koja raste na sjeveru te zemlje. Osim u Japanu, haskap samoniklo raste i na poluotoci Kamčatki, pa je u Poljskoj zovu Kamčatskom jagodom, te na istoku Sibira zbog čega je u nas raširen naziv sibirska borovnica.

No, haskap nije borovnica već spada u porodicu kozokrvina (Lonicera), a u Japanu je tisućljećima poznat kao voće koje produžuje život. Haskap se jede svjež, osušen, zamrznut, u džemovima, od njega se rade sokovi pa čak i vino, a mnoge japanske obitelji haskap uzgajaju u svojim vrtovima.

Ovo dragocjeno bobičasto voće zadnjih je godina počelo stjecati sve veću popularnost i van Japana. Poljska, Kanada, Rusija i Slovačka glavni su uzgajivači haskapa koji polako, ali sigurno, pronalazi svoje mjesto na stolovima ljubitelja zdrave hrane.

Haskap oblikom i bojom podsjeća na valjkaste borovnice, a okus mu je slatkast, blag i osvježavajuć s primjesom kiselosti zbog vitamina C kojim ovo voće obiluje:

Sprovedena su brojna istraživanja o nutricionističkim vrijednostima haskapa kojima je dokazano da ga Japanci s razlogom smatraju voćem koje produžava život.
Recimo, otkriveno je kako haskap spada među namirnice najbogatije antioksidansima:

Osim antioksidansima, bobice haskapa iznimno su bogate i brojnim esencijalnim mineralima te vitaminima:

Istraživanjima je otkriveno da haskap ima antiupalno djelovanje, te da može spriječiti kronične upale poput upale desni i artritisa. Za ovo je najzaslužniji prirodni pigment antocijan kojim haskap obiluje, štoviše ima ga više od bilo kojeg drugog voća.

Također, rezultati nekih istraživanja pokazuju kako antocijan čuva zdravlje očiju, potičući cirkulaciju u očnim kapilarama te pomaže čuvanju vida kod dijabetičara.
Osim antioksidansima, vitaminima i antocijanom, haskap je iznimno bogat kalijem, kalcijem, željezom i fosforom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *