Haskapi pod bijelim pokrivačem

Svi smo se ponadali kako će proljeće, zbog lijepog vremena veći dio zime, započeti već u veljači. I haskapi su se požurili pozdraviti Sunce, taman su krenuli pupati i stidljivo pokazivati prve znakova zelenila kada su krajem veljače stigle polarne hladnoće.

Zadnjih dana živa u toplomjeru znala se spustiti i ispod -15 Celzija, a kako su naše sibirske borovnice podnijele sibirske hladnoće saznat ćemo vrlo brzo.

Naime, prognoza kaže kako stiže pravo proljeće, a to znači početak prave vegetacije haskapa. Jesu li pupovi preživjeli ovaj zimski napad? Nadamo se da jesu, a dok ne krene cvatnja pogledajte kako naš voćnjak izgleda pod snježnim pokrivačem.

Do nove parcele, na kojoj smo jesenas posadili novih 1.400 sadnica, nismo se uspjeli probiti. Uostalom, mlade sadnice većim su djelom pod snijegom pa im hladnoća ne bi trebala naškoditi.

Čitamo se uskoro s početkom prvih proljetnih radove. Možete li zamisliti da će za nešto više od dva mjeseca ove snijegom okovane voćke dati slasne, zdrave plodove haskapa? Jedva čekamo. 🙂