Čudotvorni antocijanin

Skupina slovačkih znanstvenika 2009. godine provela je istraživanje mjerenja količine antocijanina u bobičastom voću. Sve bobičasto voće tamne boje ima visoke količine ovog pigmenta. Isti pigment zaslužan je za boju crnog grožđa, višnji, crvenog kupusa, crnog ribizla…

Nakon mjerenja antocijanina, znanstvenike je iznenadio rezultat tada malo poznate bobice latinskog naziva Lonicera cerulea. Ovo je voće, nama danas itekako poznata kao haskap ili sibirska borovnica, daleko nadmašilo sve konkurente i postavilo rekord kad je u pitanju količina antocijanina (TAC) – 1300mg na 100 grama svježeg voća. Za usporedbu, decilitar crvenog vina ima 20mg antocijanina.

A za što je taj antocijanin dobar? Za početak, citirat ćemo par rečenica sa stranica Hrvatske agencije za hranu:

Antocijanini su jaki antioksidansi, tj. tvari koje sprječavaju razvoj srčanih bolesti i raka. Upravo antocijanini daju crnom vinu predivnu tamno crvenu boju. Francuzi već od davnina znaju da crno vino ima blagotvoran učinak na žile i krvožilni sustav. Antocijanini se u zadnje vrijeme povezuju i sa drugim zdravstvenim koristima kao što je npr. snižavanje razine glukoze u krvi dijabetičara.

Laboratorijska istraživanja na životinjskim stanicama pankreasa pokazuju da antocijanini povećavaju sintezu inzulina za 50%. “Moguće je da konzumacija višanja i sličnog voća (brusnice, grožđe) koje sadržava antocijanine ima važan utjecaj na razinu inzulina kod ljudi,” izjavio je voditelj tog istraživanja, dr. Muralee Nair, kemičar na državnom Sveučilištu u East Lansing u Michigenu. No dok god ne budu završene studije antocijanina na ljudima, pacijenti s dijabetesom moraju nastaviti uzimati svoje uobičajene lijekove za liječenje dijabetesa.

Brojna istraživanja antocijaninu pridaju i druga svojstva, poput:

  • Protuupalno djelovanje
  • Sve je više dokaza kako hrana bogata antocijaninom sprječava i pomaže kod određenih upalnih stanja, poput gingivitisa (upala desni) ili artritisa.

  • Vid
  • Antocijanin poboljšava cirkulaciju u očnim kapilarama, poboljšava noćni vid, usporava makularnu degradaciju i usporava pogoršanje vida kod dijabetičara. Istraživanje objavljeno 2006. pokazalo je kako ekstrakt haskapa ublažava upale očiju na laboratorijskim životinjama. Daljnja istraživanja su u tijeku.

  • Inhibirajuće djelovanje kod raka debelog crijeva
  • Analizom efekata ekstrakta prirodnog antocijanina otkriveno je kako ovaj antioksidans koči rast stanica raka debelog crijeva.

  • Krvožilni sustav
  • Dodatak bobica bogatih antocijaninom svakodnevnoj prehrani dokazano poboljšava cirkulaciju te pomaže očuvanja vena popravljajući oštećene proteine koje čine stjenke krvnih žila te neutralizirajući štetne enzime.

    Osim toga, haskap je bogat i klorogenom kiselinom, još jednom fitotvari koja pomaže kod reguliranja krvnog tlaka.

    I ono najvažnije – haskap je iznimno ukusno voće, bogato dijetalnim vlaknima vitaminima i mineralima. Voće čije vrijeme tek dolazi. 🙂

    U našem voćnjaku, berba haskapa počinje krajem svibnja. Rezervirajte svoje količine već danas kako bi među prvima osigurali svježi haskap iz ekološkog uzgoja.

    Više o učincima antocijanina:

  • The Many Health Benefits of Anthocyanins
  • These powerful compounds may help prevent CVD and cancer
  • 6 Proven Health Benefits of Anthocyanins
  • photo-1469594292607-7bd90f8d3ba4

    Kontaktirajte nas (ispunite obrazac ili nazovite 0977 515396) - naručite haskap (80 kn/kg)

    Pošaljite upit, pitajte nas sve što vas zanima u vezi haskapa, naručite naše proizvode. Računajte na to da ćemo vam sigurno odgovoriti. 🙂